19 Nisan 2015 Pazar

Lisinia nedir?

Lisinia, Veteriner Hekim Öztürk Sarıca'nın 2005 yılında başlattığı bir doğa projesidir. Önemli iki ayağı vardır. Birincisi doğal tarım uygulamaları ikincisi de yaban hayvanlarının rehabilitasyonu.

Lisinia ismi Burdur'da bulunduğu söylenen eski bir yerleşim yerinin adıymış. Ayrıntıları araştırıp tekrar bir yazı olarak eklerim.

Doğal tarım uygulamaları ile yöre halkına örnek olmak amaçlanmaktadır. Tüm tarım uygulamalarında geleneksel ve günümüz tekniklerini harmanlanmaktadır. Uygulamadaki kırmızı çizgiler kesinlikle suni gübre, tarım ilaçları ve  hibrit tohumların kullanılmamasıdır. Sulamada da ticari üretimlerde mümkünse suya ihtiyacı olmayan veya az olan ürünler üretmek. Bunların başında lavanta geliyor. Lavanta bitkisi ticari olarak tohumundan yağ üretilen kurutulup kurusu satılabilen güzel kokulu bir bitki.

Az su kullanılarak yapılan tarım ile de yer altı sularının az kullanılması amaçlanıyor. Bu sayede burdur gölünün kurumasına engel olmak hedefleniyor. 

Yaban hayat rehabilitasyonu konusunda da doğada yaralanmış veya bakıma muhtaç yaban hayvanların iyileştirilmesi ve tekrar doğaya salınması amaçlanmaktadır.

Rehabilitasyonu yapılan başlıca hayvanlar şahin, kartal, baykuş, kurt, leylek, yaban domuzu, köpek ve kediler bulunmaktadır.

Lisinia Proje alanı haftanın 7 günü ziyarete açık bir uygulama bilgilendirme ve yaşam kompleksdir. Yapılan proje uygulamalarını doğrudan izleyebilir, bilgi alabilir ve harika göl manzarasını izleyebilirsiniz.

Hatta bu uygulamalarda gönüllü olarak çalışabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için Lisinia web sitesine bakabilirsiniz.

Burdur Lisinia da görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sevgi satın alınabilir mi?

https://pinarhanpolat.com/genel/sevgi-satin-alinir-mi Satın alınan şeyler kulağa ucuz ve bayağı geliyor. Sevgi satın alınırsa satın alınmı...